Omiška gradska luka- Porat

     Prostor današnje gradske luke počeo je poprimati današnji oblik između 1875. i 1901. godine. Do tada su zaklon omiškog porta koristili jedino manji jedrenjaci -trabakuli, bracere te ribarski leuti. Od zidova starog gradskog groblja obala se blago spuštala prema moru pa je bila idealna za izvlačenje manjih ribarskih leuta i gajeta.

                     

                                                                         Pozdrav iz Omiša, cca 1900. godine

     Uspostava parobrodarskih pruga uvjetovala je i gradnju pristaništa uz koje bi veći brodovi mogli pristajati te iskrcavati robu i putnike.  Pristan za parobrode izgrađen je 1875. godine a jedan od prvih parobroda koji se uz njega vezao je carska jahta "Miramar". Uz sam mul izgrađeno je i nekoliko kamenih konzola na kojima su bile bitve za privezivanje brodskih konopa. U narednim desetljećima pristupilo se daljnjem uređenju gradske luke po projektima arhitekta Perikla Koludrovića.  Početkom dvadesetog stoljeća gradska luka poprima oblik koji se zadržao do današnjih dana.

                     

   Pozdrav iz Omiša, putovala 05. 03. 1907. godine. Gajete izvučene na kraj. Sam motiv je fotografiran davno prije nastanka razglednice, otprilike oko 1900. godine. Na ribarskim "svičaricama" se lijepo vide acetilenske lampe.

                       

    Pozdrav iz Omiša, putovala 24. 09. 1911. godine. Isti motiv snimljen iz drugog kuta. Obje razglednice su izdanje omiškog izdavača Ivana Franceschi Ivanova.

                            

                                                                        Pozdrav iz Omiša, Omiška luka, oko 1908. godine.

     Današnju vizuru omiška luka će poprimiti nakon  izgradnje neorenesansne kuće Pavišić 1913. godine. Gradska luka postati će vrata Omiša prema svijetu ali i svijeta prema Omišu. Osnivanjem "Zadružne plovidbe", Omiš će dobiti i svog domaćeg brodara. Kupnjom parobroda "Juraj Šubić" 1915. godine, uspostaviti će se redovite linije prema Splitu. Parobrodima će stizati luksuzni stilski namještaj, odjeća skrojena po najnovijoj modi, sve moguće inovacije i novotarije moderne Europe. Naposljetku stizati će i okrunjene glave. Tako je 1875. Omiš posjetio i car Franjo Josip I. na svom proputovanju kroz Dalmaciju. Omišani su svečano okitili mul na kojeg se car iskrcao da bi prošetao gradom, posjetio župnu crkvu te odlikovao nekoliko zaslužnika iz grada i okolice.

                      

              Omiš, snimak nastao prilikom gradnje kuće Pavišić 1913./14. godine. Izdavač razglednice je Anton (Antun) Stanić iz Omiša.

                       

    Pozdrav iz Omiša-Pogled na Luke, putovala 04. 09. 1915. u Tirol. Izdanje Vittoria Steina iz Trsta. U prvom planu vidimo novoizgrađenu kuću Pavišić. Također vidimo i uređen zapadni dio gradske luke. Maleni guc na jedro je fotomontaža! Isti guc "plovio" je i na ostalim razglednicama ovog cijenjenog tršćanskog fotografa i izdavača.

                               

    Pozdrav iz Omiša, oko 1915. godine. Osim živog brodskog prometa u luci ova nam razglednica otkriva i dio fasade hotela Dinara. Dinara je bila hotel koji je mogao zadovoljiti zahtjevima i najizbirljivijeg gosta. Upravo su vlasnici ovog hotela dali izradit razglednicu unutrašnjosti hotelskog restorana na kojoj pomalo pretenciozno navode da su "najmoderniji i najopremljeniji" hotel u Omišu.